GO ALL THE WAY - Colombia Espresso
Detailní popis produktu
Kolumbie byla kdysi největším světovým producentem promytých káv, no v roce 2009 byla větší část produkce napadena škondcami a musela být obnovena.. Díky velkým investicím do vládních výzkumných stanic byly vysazeny odrůdy kávovníků odolné vůči chorobám a objem vzrostl z přibližně 7,5 milionů pytlů na více než 12 milionů za 5 let. Jejich vnitřní spotřeba činí zhruba 2 miliony pytlů.
Vysočina v oblasti Cauca je vhodná pro výrobu kvalitní kávy díky vysoké nadmořské výšce a blízkosti rovníku a okolních hor, které chrání kávu před vlhkostí Tichého oceánu. Výsledkem je proto stabilní klima po celý rok s bohatou sopečnou půdou.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Farmář: sdružení drobných farmářů
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.