Indie je známá svým čajem, kořením a ayurvédou – ale co kafe? Překvapivě právě tady má kafe velmi dlouhou historii a jedinečnej charakter. Vůně indický kávičky v sobě nese tropický deště, stín banánovníků, pepřovníků a mango stromů. Je to kafe, který nesází na aciditu, ale na hloubku, kořenitost a sametovou strukturu.
🕌 První kafe zrna z Arábie?
Podle legendy propašoval poutník Baba Budan v 17. století sedm kávových zrn z Jemenu přes mořskou cestu do jižní Indie – čímž položil základ kafařský kultury v oblasti Mysore.
Jméno „Baba Budan“ dnes nese i slavný pohoří v Karnatace, kde se kafe pěstuje dodnes.


🏞 Kde se indický kafe pěstuje?
Kávovníky v Indii rostou převážně ve stínu v nadmořský vejšce 800–1 800 m n. m. Plantáže bejvaj biodiverzitní – kafe roste pod stromy, spolu s pepřem, kardamomem a dalšíma plodinama.
Hlavní regiony v Indii jsou Karnataka (čokoláda, ořechy), Kerala (těžší zemitý kafe s nižší aciditou) a Tamil Nadu (jemný, květinový loty).
Indie je jednou z mála zemí, kde se ve velkým pěstuje i kvalitní robusta – ale výběrová scéna se stále víc soustředí na výběrovou arabiku.
🌿 Odrůdy a typičnost
V Indii se pěstují odrůdy arabiky jako S795, SLN9, Kent, Catuai nebo Catimor. Dost z nich je odolných vůči rzi a dobře fungujou v tropickým podnebí.
Odrůda S795 je jedním z nejčastěji pěstovanejch typů arabik v Indii – je vyvážená, sladká a vhodná pro stínový pěstování.
☕ Jak chutná indický kafe?
Indický kafe je spíš nízkokyselý, zemitý a kořenitý – skvělý do espressa nebo jako základ do blendů. Ale u novejch mikrolotů se objevujou i jemnější, ovocný a květinový tóny.
V Indii jsou 2 klasický zpracování a třetí naprosto unikátní. Mezi hlavní 2 patří washed (promytý) a potom honey (medové.
Unikátem je Monsooned Malabar kdy se zrna nechaj záměrně „navlhnou“ monzunovým větrem.
„Monsooned“ kafe má hodně nízkou aciditu, hutný tělo a slaně-dřevitý tóny – skvělá volba do espressa nebo pro ty, co nemají rádi kyselost.

🤝 Kafe a soběstačnost
Indie má silnou domácí spotřebu – většina kafe se vypije přímo v zemi. Zároveň roste export výběrovky, zejména z družstev v Araku nebo z biodynamickejch farem.
Dneska je v Indii přes 250 000 malejch farem a rolníků a většina pěstování probíhá ve stínu a ekologicky. Indie je 6. největším producentem kafe na světě.
Přesto všechno čelí výzvám, jako klimatická nestabilita, monzuny, nízký mezinárodní povědomí o kvalitě indický výběrovky.

🚀 Co by sis měl/a zapamatovat?
Až si připravíš šálek indický kávičky s tóny koření a tmavý čokolády, nezapomeň, že v něm je:
-
příběh prastarých plantáží ukrytejch v džungli
-
kombinace kultury, přírody a koření
-
a chuť země, která si hledá cestu zpět na světovou kafe mapu
Indie je tichá síla světa výběrovky – stará duše s moderní tváří.