🇨🇷 KOSTARIKA: elegantní kávová perla s vášní pro inovace

Kostarika je malá, ale odhodlaná. Ve světě výběrovky si vydobyla pověst preciznosti, čistoty a kreativity. Tady se kafe nepěstuje ve velkým – ale s důrazem na detail, terroir a zpracování. Každý šálek je jako pečlivě komponovanej akord – harmonickej, čistej a překvapivej hluboký.

🧪 Malá země, velký nápady

Kostarika byla první země ve Střední Americe, která zavedla zákaz pěstování robusty – záměrně se zaměřila na kvalitní arabiku. Navíc podporuje tzv. micromills – malé zpracovny, který farmáři provozujou přímo na plantážích.

Každej micromill v Kostarice může zpracovávat jinou metodu pro různý loty – díky tomu vznikaj extrémně různorodý kafata i z jedný farmy.

🇨🇷 KOSTARIKA: elegantní kávová perla s vášní pro inovace
🇨🇷 KOSTARIKA: elegantní kávová perla s vášní pro inovace

🏞 Kde se kostarický kafe pěstuje?

Kafe tu roste ve vysokejch nadmořskejch vejškách (1 200–2 000 m n. m.), v sopečnejch půdách a pod tropickým sluncem – často pod stínem stromů nebo v agroforestech.

Mezi nejvíc známí regiony patří Tarrazu (citrusy, květiny a kyselost), West Valley (červený ovoce, čokoláda), Central Valley (jemnost), Brunca (tropický tóny a hutnější tělo). 

Hodně farem má bio nebo udržitelný certifikace a experimentujou s fermentací i sušením.

🌿 Odrůdy a přístup

Kostarika pěstuje klasický odrůdy jako Caturra, Catuai, Bourbon, a v posledních letech  i Geishu, SL28 nebo nový hybridy jako Obata nebo Villa Sarchi. 

Městečko Sarchí je domovem stejnojmenný odrůdy Villa Sarchi – malý, odolný kávovníky s jemnou, květinovou chutí.

☕ Jak chutná kostarický kafe?

Typický jsou čistý a jasný profily – florální, citrusový, sladký. Ale u naturálů a honey metod se objevují i hutnější, ovocnější tóny. Vždy však působí elegantně a dávat v šálku smysl. 

Zpracování tu najdeš washed (promytý), natural (suchý), honey (medový) a různý experimentální fermentace. 

V microlotech z Tarrazu najdeš tolik jasmínu, broskví a citrusů, že šálek chutná jako ovocný čaj – ale není to ochucený kafe, fakt jen perfektní fermentace.

🇨🇷 KOSTARIKA: elegantní kávová perla s vášní pro inovace

🏍️ Kafe jako motor ekologie a kvality

Kostarika sází na kvalitu, udržitelnost a transparentnost. Kávový průmysl tu přináší práci, podporuje ekologii a motivuje mladou generaci k návratu na farmy. 

K dnešku tvoří 90 % prudukce kafe výběrová arabika a existuje tu víc než 200 micromills. Podíl na tom má vláda i nezávislý organizace, oba sektory podporují vzdělání a inovaci.

🇨🇷 KOSTARIKA: elegantní kávová perla s vášní pro inovace

🚀 Co by sis měl/a zapamatovat?

V každým zrnku kostarickýho kafe je: 

  • odraz pečlivosti a kávový kultury

  • kombinace přírody, inovace a respektu k detailu

  • a chuť, která ukazuje, že i malá země může udávat světověj směr

Kostarika není jen země kafe – je to synonymum pro kvalitu, kreativitu a čistej zážitek v hrnku.