Kostarika je malá, ale odhodlaná. Ve světě výběrovky si vydobyla pověst preciznosti, čistoty a kreativity. Tady se kafe nepěstuje ve velkým – ale s důrazem na detail, terroir a zpracování. Každý šálek je jako pečlivě komponovanej akord – harmonickej, čistej a překvapivej hluboký.
🧪 Malá země, velký nápady
Kostarika byla první země ve Střední Americe, která zavedla zákaz pěstování robusty – záměrně se zaměřila na kvalitní arabiku. Navíc podporuje tzv. micromills – malé zpracovny, který farmáři provozujou přímo na plantážích.
Každej micromill v Kostarice může zpracovávat jinou metodu pro různý loty – díky tomu vznikaj extrémně různorodý kafata i z jedný farmy.


🏞 Kde se kostarický kafe pěstuje?
Kafe tu roste ve vysokejch nadmořskejch vejškách (1 200–2 000 m n. m.), v sopečnejch půdách a pod tropickým sluncem – často pod stínem stromů nebo v agroforestech.
Mezi nejvíc známí regiony patří Tarrazu (citrusy, květiny a kyselost), West Valley (červený ovoce, čokoláda), Central Valley (jemnost), Brunca (tropický tóny a hutnější tělo).
Hodně farem má bio nebo udržitelný certifikace a experimentujou s fermentací i sušením.
🌿 Odrůdy a přístup
Kostarika pěstuje klasický odrůdy jako Caturra, Catuai, Bourbon, a v posledních letech i Geishu, SL28 nebo nový hybridy jako Obata nebo Villa Sarchi.
Městečko Sarchí je domovem stejnojmenný odrůdy Villa Sarchi – malý, odolný kávovníky s jemnou, květinovou chutí.
☕ Jak chutná kostarický kafe?
Typický jsou čistý a jasný profily – florální, citrusový, sladký. Ale u naturálů a honey metod se objevují i hutnější, ovocnější tóny. Vždy však působí elegantně a dávat v šálku smysl.
Zpracování tu najdeš washed (promytý), natural (suchý), honey (medový) a různý experimentální fermentace.
V microlotech z Tarrazu najdeš tolik jasmínu, broskví a citrusů, že šálek chutná jako ovocný čaj – ale není to ochucený kafe, fakt jen perfektní fermentace.

🏍️ Kafe jako motor ekologie a kvality
Kostarika sází na kvalitu, udržitelnost a transparentnost. Kávový průmysl tu přináší práci, podporuje ekologii a motivuje mladou generaci k návratu na farmy.
K dnešku tvoří 90 % prudukce kafe výběrová arabika a existuje tu víc než 200 micromills. Podíl na tom má vláda i nezávislý organizace, oba sektory podporují vzdělání a inovaci.

🚀 Co by sis měl/a zapamatovat?
V každým zrnku kostarickýho kafe je:
-
odraz pečlivosti a kávový kultury
-
kombinace přírody, inovace a respektu k detailu
-
a chuť, která ukazuje, že i malá země může udávat světověj směr
Kostarika není jen země kafe – je to synonymum pro kvalitu, kreativitu a čistej zážitek v hrnku.