🏔 Kafe z míst, kam nedojedeš autem
V Peru se káva často pěstuje na odlehlejch, kam se dostaneš jen po úzkých stezkách hezky po svejch nebo na oslíkoj. Právě tahle odlehlost zajišťuje čistý prostředí bez chemie a přirozený stínový pěstování.
Většina peruánskýho kafe pochází z oblastí, kde se zároveň chrání deštný prales – kafe a ekologie tu jdou ruku v ruce.


🌱 Kde se káva v Peru pěstuje?
Peru má několik výbornejch kávovejch regionů, hlavně v severní a centrální části země. Všude najdeš vysoký nadmořský výšky (1 200–2 0000 m n. m.), ideální mikroklima a funny flóru.
Nejznámějšíma regionama jsou Cajamarca, San Martín, Cusco nebo Amazonas. Hodně producentů má bio certifikaci a patří do družstev, který podporujou férovej obchod a udržitelnost.
🌿 Odrůdy a rozmanitost
Peru je domovem pěkný řádky arabik: Typica, Bourbon, Caturra, Catimor i cool novějších experimentálních odrůd. Díky nadmořský vejšce a odlehlosti se udržely i tradiční genetický linie.
Některý farmy v regionu Cajamarca pěstujou odrůdu Geisha – obvykle spojenou s Panamou – s překvapivě silným kytičkovým projevem.
☕ Jak chutná peruánská kafe?
V šálku často najdeš jemnost, sladkost a lehkou kyselost. Většina kafe je univerzální a krásně se hodí na filtr. U kafe z Peru ucejtíš květiny, med, jablko, sladký karamel nebo třeba citrusy. V experimentálních lotech je super cítit tropický ovoce.
Kafe se v peru zpracovává promytou metodou (jemná klasika), medovou (trend, sladký a ovocný tóny) metodou nebo různýma kombinacemi experimentálních metod.
Promytý kafe z Cusca má tak jemnou sladkost a jablečnou kyselinku, že to je skoro jako kdybys pil/a jablečnej čaj s medem.

🤝 Kafe jako nástroj změny
Peru je jedním z největších exportérů bio kafe na světě. Zároveň jde o zemi s velkým sociálním potenciálem – kafe tu pomáhá snižovat chudobu, vytvářet pracovní místa a dokonce se aktivně podílí na podpoře feminismu - vytváří se díky němu totiž holčičí farmářský kolektivy, takže sledujeme emancipaci v přímým procesu.
Kafe v Peru živí přes 220 000 domácností. Přitom 90% jeho produkce je z malých farem, který nemají víc, než 3 hektary. Tím, že zájem o kafe jako takový roste, rostou i farmy zaměřený na výběrovku a bio procesy.
Výzva v Peru je jednoznačně infrastruktura, doprava na farmy a z farem je jak ve středověku. Mezi další problémy patří klimatický změny, který sužují defacto celý svět a obří nezdělanost místních (neumí často ani číst a psát).
🚀 Co by sis měl/a zapamatovat?
Až si příště připravíš filtr z Cajamarcy nebo Cusca, měj na paměti, že piješ:
-
andskou mlhu a horský ticho
-
péče farmářů a nově farmářek, který ručně sbíraj každý zrno
-
sen o lepší budoucnosti, kterej tady roste společně s kafem
Peruánský kafe je jako jeho krajina – klidný, jemný a dechberoucí.
