PEACHES&CREAM - Guatemala Filter

Sladké
360 Kč 1 250 Kč od 360 Kč
Velikost balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

BROSKVOVÝ JOGURT | SUŠENKY | KVĚTINY

Filtr, co má ovocný i krémový tóny, který pohladěj Tvý chuťový buňky. 

Příprava: filtr

Zpracování: promyté

Odrůda: Caturra, Bourbon

 

Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

PEACHES&CREAM - Guatemala Filter

BROSKVOVÝ JOGURT | SUŠENKY | KVĚTINY

Lokalita: Barranca, La Libertad, Huehuetenango, Guatemala

Nadmořská výška: 1300 - 1600 m n. m.

Zpracování: Washed (promyté)

Příprava: Filtr (V60, Aeropress, Kalita Wave)

Cupping scóre: 85,5

Odrůda: Caturra, Bourbon

PEACHES&CREAM - Guatemala Filter

Zpracování: washed (promyté)

Washed (promyté) kafe je ve fázi po sklizni, jak už čteš v názvu, ošetřený vodou. Třešně se sklidí a odstraní se dužina. Zrnka se potom dají do speciálních nádob s vodou, ve kterejch se oddělí zbytky dužiny a fermetujou. Fermentace zpravidla trvá několik hodin. Po fermentaci přijde na řadu promývání - zrna se jednoduše doslovně promejou vodou, aby byly kompletně čistý. Následuje klasický sušení, který probíhá buď ve speciální sušičce nebo na slunci.

Výhody promytýho kafe je zvýraznění přirozený chuti zrnek, což pomáhá dosáhnout konzistentního chuťovýho profilu, díky čemuž se snáze kontroluje kvalita kafe jako takovýho.

Mokrá metoda se nemůže používat všude, je náročná na zdroje (vodu) a tím pádem provedení. V takový Etiopii se s ní moc nesetkáš, protože ve vysokých horských oblastech se těžko tahá a shání stabilní přívod vody. Ne všude je taky voda základní komodita, jako třeba u nás.

PEACHES&CREAM - Guatemala Filter

Zpracovatelská stanice

Barranca je část farmy Finca La Bolsa a je spravovaná Marií Elenou Vides, jo, šéfuje tam žena! Farma byla založená v roce 1958 Jorge Videsem, dědečkem současný generace. Jorge koupil pozemek, který byl původně pokrytej lesy, a začal pěstovat odrůdy kafe Bourbon a Caturra. Přestože byl na plnej úvazek lékařem, jeho vášeň pro pěstování kafe byla naprosto neochvějná. V roce 2001 přešla farma pod vedením druhý a aktuálně třetí generace rodiny na produkci výběrových zrn.

Pěstování

Farma produkuje přibližně 152 000 kilogramů zelených zrnek ročně, přičemž sklizeň probíhá mezi prosincem a dubnem. Odrůdy pěstovaný na tomto pozemku jsou Caturra a Bourbon. Pěstování kafe je pečlivě monitorovaný, období sklizně se liší v závislosti na nadmořský vejšce. Ochrana proti škůdcům je celoroční záležitost a farma se řídí programem ANACAFE pro prořezávání.

PEACHES&CREAM - Guatemala Filter
PEACHES&CREAM - Guatemala Filter

🇬🇹 GUATEMALA: stará dáma výběrovky se zkušenostmi

Guatemala je jednou z nejdýl etablovaných zemí co se výběrovky týká. Už od počátků třetí kávový vlny si získala srdce kávomilců filtru po celém světě. Její loty jsou vyvážený, komplexní a hluboký – plný čokolády, ovoce, květin i jemný acidity. V Guatemale roste kafe pomalu, vysoko a s respektem k půdě i tradici. 🇬🇹 GUATEMALA
PEACHES&CREAM - Guatemala Filter

Jak kafe pražíme? 

Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali - jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dováží ve vakuu.

Light roast

Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat. 

Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.

PEACHES&CREAM - Guatemala Filter
PEACHES&CREAM - Guatemala Filter

Kontrola kvality

Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING . To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.

V CHROASTU to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.

Kdy kávu dostanu?

Objednávku upražímeúterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.

Jak zrnkovou kávu uchovávat?

Kávu uchovávejte v temnu a pokojové teplotě. Ideálně zrnka nechte s původním obalu a melte si vždy těsně před přípravou. Neskladujte v lednici.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: káva na FILTR
Chuť: Sladké