SWEETSHOP - Guatemala espresso

Sladké
340 Kč 1 190 Kč od 340 Kč
Velikost balení
Upraženo na
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

POMERANČ | MED | KOŘENÍ

Kafe, který Tě zahřeje! Kombinace pomeranče, medu a koření tvoří ideální pitíčko k podzimním chmurám a sychravýmu počasí za oknem.

Příprava: espresso

Zpracování: promyté

Odrůda: Caturra, Bourbon

 

Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

 

SWEETSHOP - Guatemala Espresso

POMERANČ | MED | KOŘENÍ

Lokalita: El Cabro, La Libertad, Huehuetenango, Guatemala

Nadmořská výška: 1400 - 1800 m.n.m

Zpracování: Washed (promyté)

Příprava: Espresso (pákovej kávovar, automatika, mokka konvička)

Cupping scóre: 86,25

Odrůda: Caturra, Bourbon

SWEETSHOP - Guatemala espresso

Zpracování: washed (promyté)

Washed (promyté) kafe je ve fázi po sklizni, jak už čteš v názvu, ošetřený vodou. Třešně se sklidí a odstraní se dužina. Zrnka se potom dají do speciálních nádob s vodou, ve kterejch se oddělí zbytky dužiny a fermetujou. Fermentace zpravidla trvá několik hodin. Po fermentaci přijde na řadu promývání - zrna se jednoduše doslovně promejou vodou, aby byly kompletně čistý. Následuje klasický sušení, který probíhá buď ve speciální sušičce nebo na slunci.

Výhody promytýho kafe je zvýraznění přirozený chuti zrnek, což pomáhá dosáhnout konzistentního chuťovýho profilu, díky čemuž se snáze kontroluje kvalita kafe jako takovýho.

Mokrá metoda se nemůže používat všude, je náročná na zdroje (vodu) a tím pádem provedení. V takový Etiopii se s ní moc nesetkáš, protože ve vysokých horských oblastech se těžko tahá a shání stabilní přívod vody. Ne všude je taky voda základní komodita, jako třeba u nás.

SWEETSHOP - Guatemala espresso

Zpracovatelská stanice

SWEETSHOP lot pochází z pozemku El Cabro na farmě La Bolsa. Jedná se o odrůdy Caturra a Bourbon, který byly předfermentovaný v pytlích, což vedlo k silně ovocnýmu profilu, kterej máš teď v hrnku.

Finca La Bolsa byla v roce 1958 založena Jorge Videsem, hodně dobrým lékařem. Jorge získal řadu ocenění za produkci kafe a za svý zásluhy v regionu Huehuetenango. V roce 2002 se La Bolsa zúčastnila soutěže Cup of Excellence a s hodnocením 94,98 se umístila na druhým místě.

Pěstování

La Bolsa leží mezi dvěma horama, který zajišťujou velmi stabilní a vlhký mikroklima. V kombinaci s půdou bohatou na vápenec to dává kafi jedinečnej profil s výrazným, sirupovitým tělem a příjemnou kyselkavou chutí. Zrna se fermentuje po dobu 18 až 24 hodin, poté se zbaví slizu, roztřídí se v kanálech a namočí se přes noc. No a zrnka SWEETSHOP jsou na světě!

SWEETSHOP - Guatemala espresso
SWEETSHOP - Guatemala espresso

🇬🇹 GUATEMALA: stará dáma výběrovky se zkušenostmi

Guatemala je jednou z nejdýl etablovaných zemí co se výběrovky týká. Už od počátků třetí kávový vlny si získala srdce kávomilců filtru po celém světě. Její loty jsou vyvážený, komplexní a hluboký – plný čokolády, ovoce, květin i jemný acidity. V Guatemale roste kafe pomalu, vysoko a s respektem k půdě i tradici. 🇬🇹 GUATEMALA
SWEETSHOP - Guatemala espresso

Jak kafe pražíme? 

Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali - jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dováží ve vakuu.

Light roast

Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat. 

Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.

SWEETSHOP - Guatemala espresso
SWEETSHOP - Guatemala espresso

Kontrola kvality

Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING . To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.

V CHROASTU to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.

Kdy kávu dostanu?

Objednávku upražímeúterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.

Jak zrnkovou kávu uchovávat?

Kávu uchovávejte v temnu a pokojové teplotě. Ideálně zrnka nechte s původním obalu a melte si vždy těsně před přípravou. Neskladujte v lednici.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: VÝBĚROVÁ KÁVA
Chuť: Sladké