Zpracování: yeast fermented (fermentované), thermal shock (tepelné) a anaerobic (anaerobní)
Kafe WELCOME TO PARADISE je něco, co prostě musíš sám/a zkusit, protože se to nedá popsat! Jeho zpracování probíhá 3 způsobama, který si tady teď představíme. Jo, je to EXTRA! Extra chuť, extra zpracování a extra název. Prostě a jednoduše WELCOME TO PARADISE.
1. anaerobic (anaerobní)
Tohle zpracování je aktuálním největším hitem v kávovým světě. Anaerobní = bez kyslíku. Tady se kafe po sklizni zavře do hermeticky uzavřených nádob (většinou sudů), ze kterých se vytlačí vzduch. Uvnitř to začne fermentovat ve speciálních podmínkách – a výsledkem je chuťově intenzivní, někdy až crazy kafe s hodně jasnejma ovocnejma a květinovejma tóny.
2. thermal shock (tepelné)
Tepelný zpracování je taková rarita – třešně se po sklizni krátce zahřejou (někdy až skoro „uvaří“) a teprve potom sušej nebo promývaj. Teplo pomůže rozložit buněčný stěny dužiny a pustí víc cukrů a chutí do samotnýho zrna. Výsledkem je hutnější, sladší a často karamelovější chuť.
3. yeast fermented (fermentované)
Fermentovaný kafe je tak trochu rebel – nechá se schválně „zakvasit“, aby v chuti vyletěly ovocný tóny a sladkost. Po sklizni se třešně dají do nádrží nebo pytlů, kde si kvasinky a bakterie jedou svoje procesy. Délka fermentace záleží na tom, jak moc divokou chuť chce farmář dosáhnout – může to být pár hodin i několik dnů. Pak se kafe klasicky promyje nebo suší a bum – máš v šálku něco, co chutná jako WELCOME TO PARADISE.
No a WELCOME TO PARADISE vznikne kombinací těhlech 3 naprosto šílenejch a divokejch zpracování. Tuhle divočinu jen tak někde neochutnáš, tak ji koukej zkusit.
Zpracovatelská stanice
WELCOME TO PARADISE je kafe ze stanice El Diviso. Tuhle stanici vlastní Nestor Lasso a rozkládá se na 18 hektarech, ze kterých je 15 ha osázeno kávovníky a 2 ha tvoří lesy. Celkem je tu cca 80 000 kávovníků a najdeš tu odrůdy jako Caturra, Colombia, Castillo, Tabi, Pink Bourbon, Red Bourbon, Yellow Bourbon, Caturra Chirosso, Geisha, Sidra, Java a Pacamara.
Pěstování
Nestor je třetí generací pěstitelů kafe, takže jednoduše řečeno, farmaření a pěstování kávovníků opravdu rozumí. Kafe se sklízí výhradně v plné zralosti (24–26 brix), přičemž nezralé a přezrálé třešně se ručně odstraňují.
Po dlouhých letech experimentování dokázal standardizovat procesy tak, aby dosáhl co nejvyšší kvality a tím i lepšího finančního ohodnocení, což mu umožnilo vysazovat nové odrůdy.
🇨🇴 KOLUMBIE: kafová legenda s lidskou tváří
Když se řekne „kolumbijský kafe“, většina lidí si vybaví jemnej, vyváženej šálek, kterej voní po karamelu, čokoládě a kytkách. Ale za touhle pověstí se skrývá mnohem víc – příběh o lidech, horách, dešti a neuvěřitelné vášni pro pěstování kafe jako takovýho. Pojď se s náma ponořit do světa, kde se každý zrno sbírá ručně a každý kafe má svůj původ a duši. 🇨🇴 KOLUMBIE
Jak kafe pražíme?
Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali - jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dorážej ve vakuu.
Light roast
Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat.
Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.
Kontrola kvality
Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING . To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.
V CHROASTU to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.
Kdy kávu dostanu?
Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.
Jak zrnkovou kávu uchovávat?
Kávu uchovávejte v temnu a pokojové teplotě. Ideálně zrnka nechte s původním obalu a melte si vždy těsně před přípravou. Neskladujte v lednici.