Indonésie je kávová země s kupou tváří. Rozkládá se na více než 17 000 ostrovech a její kafe odráží právě tuhle rozmanitost – v chuti, zpracování i přístupu. V Indonésii najdeš těžký, zemitý, kořenitý šálky, ale i jemný ovocný loty z vejšek Sumatry, Jávy nebo Floresu. Tohle kafe není jen drink – je to výprava deštným pralesem, přes rejžový pole až na vrcholky aktivních sopek.
🌋 Káva na ostrovech ohně
Kafe se do Indonésie dostalo už v 17. století díky Nizozemcům – a od tý doby se stalo běžnou součástí života. V různých regionech vznikly svébytný styly zpracování a chuťový profily.
Indonésie je čtvrtej největší producent kafe na světě – ale výběrovka se tu začíná naplno rozvíjet teprve v posledních letech.


🏞 Kde se v indošce kafe pěstuje?
Kafe roste na kupě ostrovů, především v nadmořskejch vejškách mezi 1 000–1 800 m n. m. Většinou se pěstuje v tradičním, ručním režimu – a často v biodiverzitě s ovocem, kakaem nebo kořením, maj tam takovou hezkou symbiózu.
Mezi nejznámější indonéský regiony patří Sumatra (tmavý, zemitý a bylinný tóny), Jáva (vyvážená chuť, čokoláda a kořenitost), dál asi nejznámější ostrov v Indonésii Bali (jemný, florální profily), Flores (minerální tóny) a Sulawesi (zemitost, tabák, sušený ovoce).
Farmy bejvaj malý, sběr je ruční a zpracování často komunitní – na sdílenejch sušárnách nebo „wet-hulled“ stanicích.
🌿 Odrůdy a rozmanitost
V Indonésii se pěstuje arabika i robusta – často odděleně, ale na stejnejch ostrovech. Mezi odrůdama najdeš Typicu, S795, Catimor, Tim Tim, Andung Sari a nový hybridy.
Některý odrůdy arabiky v Sumatře jsou geneticky tak starý a izolovaný, že dávaj velmi specifickou, „divokou“ chuť – nezaměnitelnou v cuppingu.
☕ Jak chutná indonéský káfe?
Kafe z Indonésie je často mohutný, zemitý, s nízkou aciditou – typický pro tzv. wet-hulled zpracování. Ale nový naturální a promytý loty ukazujou i ovocnou, šťavnatou a květinovou stránku.
V lotech z Indonésie najdeš chutě jako tabák, hořká čokoláda, cedrový dřevo, koření, ale i jemnější jasmín nebo tropický ovoce.
Indonésie má svoje vlastní know-how na zpracování zrn. Metodě se říká Wet-hulled / Giling Basah a dává zemité a silné šálky. Dál se tu kafe zpracovává naturálně nebo se klasicky promejvá.

🤝 Kafe jako součást kultury i přežití
Kafe v Indonésii není jen exportní artikl – je součástí každodenního života. V odlehlejch regionech je hlavním zdrojem obživy, ale i důležitým sociálním pojítkem.
Aktuálně v kávovým průmyslu pracuje přes 1,5 milionu lidí, což je na rozesetej ostrovní stát docela masakr. Výběrovka tu roste hlavně díky menším exportérům a komunitním projektům. Značnej podíl produkce má organickej původ (i když často bez certifikace).
Výzvama v pěstování jsou nestabilní infrastruktura, extrémní počasí, málo zpracovatelských kapacit a veliká zranitelnost ostrovů.

🚀 Co by sis měl/a zapamatovat?
Až se budeš válet na pláži na Bali nebo se kochat místním vyhlášeným vodopádem, vzpomeň si že piješ kafe, který:
-
v sobě má šumění džungle a žár vulkánu
-
měl v ruce farmář, kterej nosí třešně v košíku z bambusu
-
má chuť ostrovního světa, kterej umí bejt syrovej i nádherně jemnej
Indonésie je jako její sopky – tichá, hluboká, explozivní, ale vždycky fascinující. Výběrovka tu není samozřejmost – je to pocta krajině, která dává i bere.