🇮🇩 INDONÉSIE: kafe z džungle, vulkánů a osobních příběhů

Indonésie je kávová země s kupou tváří. Rozkládá se na více než 17  000 ostrovech a její kafe odráží právě tuhle rozmanitost – v chuti, zpracování i přístupu. V Indonésii najdeš těžký, zemitý, kořenitý šálky, ale i jemný ovocný loty z vejšek Sumatry, Jávy nebo Floresu. Tohle kafe není jen drink – je to výprava deštným pralesem, přes rejžový pole až na vrcholky aktivních sopek. 

🌋 Káva na ostrovech ohně

Kafe se do Indonésie dostalo už v 17. století díky Nizozemcům – a od tý doby se stalo běžnou součástí života. V různých regionech vznikly svébytný styly zpracování a chuťový profily.

Indonésie je čtvrtej největší producent kafe na světě – ale výběrovka se tu začíná naplno rozvíjet teprve v posledních letech.

🇮🇩 INDONÉSIE: kafe z džungle, vulkánů a osobních příběhů
🇮🇩 INDONÉSIE: kafe z džungle, vulkánů a osobních příběhů

🏞 Kde se v indošce kafe pěstuje?

Kafe roste na kupě ostrovů, především v nadmořskejch vejškách mezi 1 000–1 800 m n. m. Většinou se pěstuje v tradičním, ručním režimu – a často v biodiverzitě s ovocem, kakaem nebo kořením, maj tam takovou hezkou symbiózu. 

Mezi nejznámější indonéský regiony patří Sumatra (tmavý, zemitý a bylinný tóny), Jáva (vyvážená chuť, čokoláda a kořenitost), dál asi nejznámější ostrov v Indonésii Bali (jemný, florální profily), Flores (minerální tóny) a Sulawesi (zemitost, tabák, sušený ovoce). 

Farmy bejvaj malý, sběr je ruční a zpracování často komunitní – na sdílenejch sušárnách nebo „wet-hulled“ stanicích.

🌿 Odrůdy a rozmanitost

V Indonésii se pěstuje arabika i robusta – často odděleně, ale na stejnejch ostrovech. Mezi odrůdama najdeš Typicu, S795, Catimor, Tim Tim, Andung Sari a nový hybridy.

Některý odrůdy arabiky v Sumatře jsou geneticky tak starý a izolovaný, že dávaj velmi specifickou, „divokou“ chuť – nezaměnitelnou v cuppingu.

☕ Jak chutná indonéský káfe?

Kafe z Indonésie je často mohutný, zemitý, s nízkou aciditou – typický pro tzv. wet-hulled zpracování. Ale nový naturální a promytý loty ukazujou i ovocnou, šťavnatou a květinovou stránku.

V lotech z Indonésie najdeš chutě jako tabák, hořká čokoláda, cedrový dřevo, koření, ale i jemnější jasmín nebo tropický ovoce. 

Indonésie má svoje vlastní know-how na zpracování zrn. Metodě se říká Wet-hulled / Giling Basah a dává zemité a silné šálky. Dál se tu kafe zpracovává naturálně nebo se klasicky promejvá. 

🇮🇩 INDONÉSIE: kafe z džungle, vulkánů a osobních příběhů

🤝 Kafe jako součást kultury i přežití

Kafe v Indonésii není jen exportní artikl – je součástí každodenního života. V odlehlejch regionech je hlavním zdrojem obživy, ale i důležitým sociálním pojítkem.

Aktuálně v kávovým průmyslu pracuje přes 1,5 milionu lidí, což je na rozesetej ostrovní stát docela masakr. Výběrovka tu roste hlavně díky menším exportérům a komunitním projektům. Značnej podíl produkce má organickej původ (i když často bez certifikace). 

Výzvama v pěstování jsou nestabilní infrastruktura, extrémní počasí, málo zpracovatelských kapacit a veliká zranitelnost ostrovů. 

🇮🇩 INDONÉSIE: kafe z džungle, vulkánů a osobních příběhů

🚀 Co by sis měl/a zapamatovat?

Až se budeš válet na pláži na Bali nebo se kochat místním vyhlášeným vodopádem, vzpomeň si že piješ kafe, který: 

  • v sobě má šumění džungle a žár vulkánu

  • měl v ruce farmář, kterej nosí třešně v košíku z bambusu

  • má chuť ostrovního světa, kterej umí bejt syrovej i nádherně jemnej

Indonésie je jako její sopky – tichá, hluboká, explozivní, ale vždycky fascinující. Výběrovka tu není samozřejmost – je to pocta krajině, která dává i bere.