Proč je kafe kyselý – a proč je to vlastně v pohodě
„Hele, to kafe je nějaký kyselý“
Slyšíme to často. Hlavně od lidí, co jsou zvyklí na „kafe jako kafe“ – tmavý, hořký, těžký. Jenže výběrovka není stánek s turkem. A kyselost v kávě není chyba. Je to chuť, která někomu chutná a druhej ji nenávidí.
Kafe je totiž ovoce. Technicky je to semeno pecky třešně, ale pořád platí – kafe roste na stromech a když je červený, je zralý. No a co má každý ovoce? Kyseliny. Ne ty, co Ti sežerou hrnek, ale ty, co dají chuti život. Citrus, jablko, rybíz, limetku. A právě tahle kyselost – říkejme jí acidita, když chceme znít chytře – je naprosto v pořádku. Dokonce vítaná.
Ve výběrovce ji najdeš skoro všude. Je tam šťavnatá, vyvážená, elegantní. Ne žádnej kopanec do zubů.
Tak proč vlastně některý kafe chutná víc kysele než jiný?
Kde a jak kafe roste
Kávy, který rostou vysoko v horách (třeba Rwanda, Etiopie, Keňa), zrajou pomalu, nasávaj cukry a vyvíjej komplexní chutě – včetně těch kyselkavých. Arabika z výšky má prostě víc prostoru stát se šťavnatou.


Způsob zpracování
Promytý (washed) kávy, který fermentujou bez slupky, bývaj jasný, svěží a čistý. A tím pádem taky kyselejší. Není to octová voda, ale nádech limetky nebo jablíčka.
Natural kávy (sušený vcelku) bývaj naopak sladší, plnější, s jinou, ovocnější formou acidity.
Pražení
Světlej roast (což je styl většiny výběrovek) zachovává kyseliny. Ten tmavej je spálí. Čím tmavší kafe, tím víc chutná všechno stejně – uhlí, toast, hořkost. Čím světlejší, tím víc se rozehraje citrus, meruňka, šťáva. Jasně, ne každý to chce – ale právě v tý živosti je kouzlo.

Způsob přípravy
Sorry jako, ale občas za to můžeš i Ty. Moc hrubý mletí, studená voda, krátká extrakce… a výsledek? Nedovařená kyselost. Nezralá. Ostrá. Taková, co není vina kafe, ale rukou, co ho dělaly. Zatímco dobrá acidita je hladká, kulatá a šťavnatá, špatná je trčící, štiplavá, protivná. A to nikdo nechce.
Takže co z toho plyne? Kyselost v hrnku je přirozená a většinou i žádoucí. Je to známka kvality, života a svěžesti. Bez ní je kafe nudná tekutina. S ní je to zážitek. Jasně, ne každýmu sedne hned. Ale to neznamená, že je to chyba. Jen to chce chvíli zvyku – jako u vína, sýrů nebo divnejch playlistů.
A pokud Ti to stejně nesedí? V pohodě. Ne každej hrnek musí bejt svěží jako limonáda. Sáhni po sladších nebo tmavších variantách, dej šanci naturálům, nebo si vyber směs, která je víc čokoládová než grepová.
Kyselost není problém. Kyselost je osobnost. A my v CHROASTu ji berem všema douškama.