TŘEŠNĚ A VIŠNĚ: rozdíl mezi ARABIKOU a ROBUSTOU

Na první pohled vypadaj podobně. Červený bobulky, ze kterých uděláš kafe. Ale realita? Jak třešně a višně. A to je přesně ono – rozdíl mezi arabikou a robustou není jen v chuti, ale taky v tom, kde rostou, jak se chovaj, kolik mají kofeinu a co od nich vlastně čekat.

Pojď to rozlousknout. Bez předsudků, bez nudy. Jen výběrová fakta a trochu srandy.

ARABIKA - citlivka z hor

Arabika je kávovej etalon, druh kávovníku Coffea arabica. Na výběrovce si s ní tykáme denně. Má chuťovej profil, co se mění podle původu, zpracování i nálady baristy. Původem je tahle rostlina z Etiopie, je náročná na mráz a škůdce, ale i stres (ano, i rostliny můžou mít stres stejně, jako Ty, kdo by s ohledem na blížící se volby neměl…. ). Líbí se jí v nadmořský vejšce 800 - 2200 m.n.m a daří se jí ve stínu - tím pádem pomaleji roste i zraje. 

Chuťovej profil arabiky je jemnej, ovocnej, někdy až květinovej s vyšší aciditou (kyselostí). Pokud se bavíme o nějakých konkrétních chutí, jsou to citrusy, čaj, čokoláda, ovoce nebo třeba med. 

Cupping score je u arabiky a výběrovky víc, než 80 bodů. 

TŘEŠNĚ A VIŠNĚ: rozdíl mezi ARABIKOU a ROBUSTOU
TŘEŠNĚ A VIŠNĚ: rozdíl mezi ARABIKOU a ROBUSTOU

ROBUSTA - drsná “ségra”

Robusta mívá špatný PR, je označovaná za to hnusný a hořký kafe. Ale přitom není špatná – jen jiná, než arabika. Je jako višně v rumu: hutná, divoká, trošku neotesaná, ale když ji dáš do správnýho kontextu, funguje výborně. Botanicky se bavíme o rostlině Coffea canephora. Roste hlavně v Kongu a Ugandě, v nadmořský vejšce 200-800 m.n.m. Není takovej stresař jako arabika, vydrží toho více a je méně náchylná k nemocem i nepřízni počasí. Tím, že roste o pár vejškovejch pater níž, než arabika, má v sobě až 2x více kofeinu, který se v těhle podmínkách má šanci rozvinout. 

Robusta chutná jako čokoláda, opečený toast nebo třeba kakao. Její profil je zemitej, hořkej a těžší, než arabiky.

Jaký kafe pít?

Hele, je to na Tobě. Ani o jedný odrůdě nelze říct, že je lepší, než ta druhá, chutnají jinak a o tom to celý je. Prostě doslova třešně a višně. Pokud chceš kafe pít jako zážitek a jsi fanda výběrovek, sáhni po arabice. Jestli fandíš spíše těžšímu espressu a piješ kafe kvůli kofeinu, zkus robustu. No a jestli chceš poznávat  a objevovat, zkoušej oboje! 

… hlavně, že Ti kafe chutná. Že tě baví. A že Ti dává víc než jen kofein.

V CHROASTu pražíme arabiky, protože milujem tu pestrost a eleganci. Ale nebojíme se ani “špinavějších”  tónů, když mají smysl.

Fun facty na závěr:

  • Robusta má víc chromogenních kyselin -  víc hořkosti, ale i antioxidantů.

  • Arabika má víc cukrů - sladší chuťovej profil po pražení.

  • Existujou i „gourmet robusty“ – výjimečně dobře pěstovaný a zpracovaný. Výběrová rarita.

 

Tohle je takový základní shrnutí + rozdíly. Dej nám vědět, jak se Ti to a čau příště.