AMIGOS ONLY - Colombia Filter

Sladké
490 Kč 2 190 Kč od 490 Kč –20 % –22 % až –22 %
AMIGOS ONLY - Colombia Filter
490 Kč 2 190 Kč od 490 Kč –20 % –22 % až –22 % 390 Kč 1 690 Kč od 390 Kč
Velikost balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

SLANÝ KARAMEL | SUŠENKY | ČAJ

Jedinečnej lot s divokou chutí. Karamel, sušenky a svěží čajovej závoj. Už chystáš svůj hrnek?

Příprava: filtr

Zpracování: 2x fermentované a promyté

Odrůda: Rume Sudan

 

Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

AMIGOS ONLY - Colombia Filter

SLANÝ KARAMEL | SUŠENKY | ČAJ

Lokalita: Attia - Finca Amigos, Colombia

Nadmořská výška: 1741-1950 m.n.m

Zpracování: Double fermented (2x fermentované), Washed (promyté)

Příprava: Filtr (V60, Aeopress, Kalita Wave)

Cupping scóre: 86,5

Odrůda: Rume Sudan

AMIGOS ONLY - Colombia Filter

Zpracování: double fermented (2x fermentované) a washed (promyté)

1) Promyté

Washed (promyté) kafe je ve fázi po sklizni, jak už čteš v názvu, ošetřený vodou. Třešně se sklidí a odstraní se dužina. Zrnka se potom dají do speciálních nádob s vodou, ve kterejch se oddělí zbytky dužiny a fermetujou. Fermentace zpravidla trvá několik hodin. Po fermentaci přijde na řadu promývání - zrna se jednoduše doslovně promejou vodou, aby byly kompletně čistý. Následuje klasický sušení, který probíhá buď ve speciální sušičce nebo na slunci.

Výhody promytýho kafe je zvýraznění přirozený chuti zrnek, což pomáhá dosáhnout konzistentního chuťovýho profilu, díky čemuž se snáze kontroluje kvalita kafe jako takovýho.

Mokrá metoda se nemůže používat všude, je náročná na zdroje (vodu) a tím pádem provedení. V takový Etiopii se s ní moc nesetkáš, protože ve vysokých horských oblastech se těžko tahá a shání stabilní přívod vody. Ne všude je taky voda základní komodita, jako třeba u nás.

2) 2x fermentované 

Tohle kafe prošlo dvojitou fermentací, přičemž prvních 36 hodin byly fermentovaný celý třešně. Potom byly zrna zbavený dužiny a následovalo dalších 36 hodin suchý fermentace. Nakonec byly zrna sušený na slunci na vyvýšených postelích, dokud nedosáhla 11% vlhkosti.

AMIGOS ONLY - Colombia Filter

Zpracovatelská stanice

Farma Fincamigos se má rozlohu 16 ha, z čehož 12 ha je osázeno kávovníky. Jedná se o experimentální odrůdovou farmu pro Cafexport. Mezi odrůdy pěstovaný na farmě patří laurina, Rume Sudan, Tabi a Geisha. 

Farma má i 4 hektary lesa, který slouží k ochraně přírodního prostředí. Vysadilo se tady taky 650 původních stromů a rostlin.

Pěstování

Rume Sudan se v Kolumbii pěstuje od roku 2012, takže je to v přepočtu na léta takovej kávovej puberťák a pochází z Jižního Súdánu. Odrůda je známá nízkými výnosy, ale větší odolností proti rzi a CBD než třeba Bourbon a Typica.

AMIGOS ONLY - Colombia Filter
AMIGOS ONLY - Colombia Filter

🇨🇴 KOLUMBIE: kafová legenda s lidskou tváří

Když se řekne „kolumbijský kafe“, většina lidí si vybaví jemnej, vyváženej šálek, kterej voní po karamelu, čokoládě a kytkách. Ale za touhle pověstí se skrývá mnohem víc – příběh o lidech, horách, dešti a neuvěřitelné vášni pro pěstování kafe jako takovýho. Pojď se s náma ponořit do světa, kde se každý zrno sbírá ručně a každý kafe má svůj původ a duši. 🇨🇴 KOLUMBIE
AMIGOS ONLY - Colombia Filter

Jak kafe pražíme? 

Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali - jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dováží ve vakuu.

Light roast

Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat. 

Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.

AMIGOS ONLY - Colombia Filter
AMIGOS ONLY - Colombia Filter

Kontrola kvality

Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING . To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.

V CHROASTu to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.

Kdy kávu dostanu?

Objednávku upražímeúterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.

Jak zrnkovou kávu uchovávat?

Kávu uchovávejte v temnu a pokojové teplotě. Ideálně zrnka nechte s původním obalu a melte si vždy těsně před přípravou. Neskladujte v lednici.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: káva na FILTR
Chuť: Sladké