NO RAISIN TO CRY - Nicaragua Filter
Detailní popis produktu
NO RAISIN TO CRY - Nicaragua Filter
ŠVESTKY | ČOKOLÁDA | ROZINKY
Lokalita: Los Volcanitos – Mosonte, Nueva Segovia, Nikaragua
Nadmořská výška: 1650 m n. m.
Zpracování: Washed (promyté)
Příprava: Filtr (V60, Aeropress, Kalita Wave)
Cupping scóre: 85,5
Odrůda: Catuai, Caturra

Zpracování: washed (promyté)
Washed (promyté) kafe je ve fázi po sklizni, jak už čteš v názvu, ošetřený vodou. Třešně se sklidí a odstraní se dužina. Zrnka se potom dají do speciálních nádob s vodou, ve kterejch se oddělí zbytky dužiny a fermetujou. Fermentace zpravidla trvá několik hodin. Po fermentaci přijde na řadu promývání - zrna se jednoduše doslovně promejou vodou, aby byly kompletně čistý. Následuje klasický sušení, který probíhá buď ve speciální sušičce nebo na slunci.
Výhody promytýho kafe je zvýraznění přirozený chuti zrnek, což pomáhá dosáhnout konzistentního chuťovýho profilu, díky čemuž se snáze kontroluje kvalita kafe jako takovýho.
Mokrá metoda se nemůže používat všude, je náročná na zdroje (vodu) a tím pádem provedení. V takový Etiopii se s ní moc nesetkáš, protože ve vysokých horských oblastech se těžko tahá a shání stabilní přívod vody. Ne všude je taky voda základní komodita, jako třeba u nás.

Zpracovatelská stanice
NO RAISIN TO CRY je z farmy Los Volcanitos, kterou najdeš v oblasti Mosonte, Nueva Segovia v Nicaragui. Farmu vlastní Mario Gomez, kterej je na ní jako jedinej celoročně. V období sklizně mu dorazí na pomoc dalších 11-12 lidí, se kterejma pracuje.
Farma je maličká, má rozlohou 6 ha. Mario se na své farmě snaží hospodařit hezky udržitelně, stín má z vysázenejch banánovníků a lesního porostu.
Pěstování
Na farmě se pěstujou odrůdy Caturra, Maracaturra, a červenej i žlutej Catuai. Přesně tyhle odrůdy stojej za vznikem NO RAISIN TO CRY. Sklizeň kafe probíhá výhradně ručně, sám Mario na to dohlíží. Po sklizni se kafe zváží, ručně třídí, provede se flotace a se odstraní se slupka. Další proces už znáš - fermentace, promejvání a šup do plastového pytle obaleného jutovým na cestu s cílem Černožice.


🇳🇮 NIKARAGUA: středoamerickej poklad mezi sopkama
Nikaragua možná nepatří mezi nejznámější kávový destinace, ale kdo jednou ochutná její výběrovou, nikdy na tu chuť nezapomene. Tahle středoamerická země nabízí neuvěřitelnou rozmanitost chutí – od čokoládovejch tónů až po květinový nuance. V každým šálku se mísí vůně sopečný půdy, tropických deštných pralesů a tradic drobnejch farmářů. 🇳🇮 NIKARAGUA: středoamerickej poklad mezi sopkama
Jak kafe pražíme?
Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali - jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dováží ve vakuu.
Light roast
Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat.
Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.


Kontrola kvality
Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING . To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.
V CHROASTU to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.
Kdy kávu dostanu?
Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.
Jak zrnkovou kávu uchovávat?
Kávu uchovávejte v temnu a pokojové teplotě. Ideálně zrnka nechte s původním obalu a melte si vždy těsně před přípravou. Neskladujte v lednici.
Doplňkové parametry
Kategorie: | káva na FILTR |
---|---|
Chuť: | Sladké |