Letošní poslední pražení a expedice proběhne 22.12., pak si dáme pohodičku až do 5.1.2026. Do Vánoc stihneme doručit všechny objednávky do 19.12. do 7:00 ráno, s dopravou přes PPL.

🇸🇻 EL SALVADOR: vulkány & kávový ambice

El Salvador, malej stát, ne, fakt to není město v Mexiku, je to republika v AMERICE - Střední Americe. No a proč o něm dneska píšem? Hele je to jednoduchý, maj tam skvělý kafe. Taky zajímavej sopečnej pás, ale nás jako kávomilce zajímá hlavně to kafe.

🤎 Kafe jako vášeň 

Kafe jako takový se tu objevilo v 19. století, úplně první záznamy zmiňujou rok 1850. Stát tehdy začal podporovat zemědělství - včetně výsadby a pěstování kávovníků rostliny Arabika. Kafe se chytlo, vulkanická půda, nadmořská vejška a s tím spojený příjemný klima kafi sedlo. 

🇸🇻 EL SALVADOR: vulkány & kávový ambice
🇸🇻 EL SALVADOR: vulkány & kávový ambice

🌱 Kde kafe roste a co se pěstuje

Hlavní oblasti, který Salvador má jsou: Apaneca-Ilamatepec, Alotepec-Metapán, Cacahuatique a El Bálsamo-Quezaltepec.

Nadmořský vejšky se pohybujou typicky mezi 1 000 až 1 800 m n. m. – ideální pro arabiku. Co se týká jednotlivejch odrůd, nejpopulárnější jsou bourbon, pacas, pacamara a velice zajímavý lokální hybridy - třeba tekisic (hybrid bourbonu). 

👀 Proč stojí za pozornost

El Salvador není nějak extra dominantní exportér. Co má ale skvěle zmáknutý je transparentnost s ohledem na původ, pečlivý zpracování a nadšení experimentovat.  

💦 Zpracování a styl 

El Salvador se nespecifikuje na jeden konkrétní způsob zpracování, naopak je to trošku výkladní skříň. Zrnka se tu zpracovávají washed (promytou) metodou a potom mají příjemnou vyváženou chuť. Dál tu samotřejmě nesmí chybět natural (suchá), kde hezky vyniknou sladší tóny a nechybí ani metoda zpracování honey (pulped). Ačkoli je Salvador malej stát, je moderní a inovativní - minimálně v kafe oblasti. Proto tady najdeš i různý experimentální metody. 

Salvádorský kafe je většinou tak jako akorát - vyvážený, s tónama mléčný čokolády, oříšků jemnejch ovocnejch nuancí - nejzajímavější je asi angrešt.

🇸🇻 EL SALVADOR: vulkány & kávový ambice
🇸🇻 EL SALVADOR: vulkány & kávový ambice

🚀 Co by sis měl/a zapamatovat

No a co bys sis měl/a zapamatovat? 

  • Kafe má výraznou sladkost, jemnou aciditu a suprově čistej profil  

  • Kávovníky tu prospívaj - vulkanická půda a minerály jsou to pravý

  • Kafe se tu octlo už v roce 1850 

  • Salvador se nebojí experimentovat! 

Je to malá země, která ale nedělá kompromisy. Nekrčí se ve stínu svejch rivalů a jede si to svoje.