FEELS LIKE CHRISTMAS - Costa Rica Omni
Detailní popis produktu
FEELS LIKE CHRISTMAS - Costa Rica Omni
NEKTARINKY | DATLE | JAVOROVÝ SIRUP
Lokalita: Las Lajas - Alma negra, Central Valley - Sabanilla de Alajuela, Costa Rica
Nadmořská výška: 1500 m.n.m
Zpracování: Natural (suché)
Příprava: OMNI (vhodné pro jakoukoliv metodu přípravy)
Cupping scóre: 87,5
Odrůda: Sarchimor

Zpracování: natural (suché)
Natural neboli suchá metoda je nejtradičnějším zpracováním kafe na světe. Nejčastěji se s ní setkáš u kafe z Etiopie nebo Brazílie.
No a jak teda natural zpracování probíhá? Vše začne sklizní, která probíhá buď ručně trháním jednotlivých třešní nebo mechanicky speciálními stroji. To vše závisí na možnostech konkrétní kávový farmy, odkud zrna jsou.
Posbírané třešně se ještě ten den dají sušit na tzv. africký postele. Třešně se rovnoměrně rozprostřou a pravidelně se otáčí, aby mezi nima nevznikala vlhkost, plísně a jiný nežádoucí neplechy. Po usušení, který trvá 2 - 6 tejdnů (záleží na zemi, nadmořský výšce i míře srážek v oblasti), se třešně očistí od dužiny a zrnko od tenkého pergamenu. Dál se zrnka (který jsou v tyhle fázi zelený jako Rákosníček) roztřídí podle velikosti a potom můžou cestovat k nám do pražírny.
Zajímavost: natural - suché zpracování, je nejstarší metoda sušení kafe.

Zpracovatelská stanice
Seskupení Las Lajas je šest farem – vlastněných šesti bratry a společně tvořících 73 ha. Zajímavostí je samotnej mlýn, kterej se nachází ve městě Sabanilla de Alajuela, na svazích sopky Poás. Mlýn ročně vyprodukuje asi 2 000 pytlů určených na export. Provozuje ho Oscar Chacón a jeho žena Francisca. Obsluhují ho s pomocí svých čtyř dětí, z nichž nejstarší syn absolvoval v roce 2020 druhý stupeň kurzu Q Processing.
Pěstování
Farmy Chacánů jsou z velký části provozovány podle zásad ekologickýho zemědělství. Původně měly farmy oficiální certifikace, rodina však z finančních důvodů nechala známku vypršet. Ekologický zásady však zůstaly základem rodinný zemědělský filozofie, spolu s výrobním procesem bez chemikálií, kde se dužina z mlýna používá k výrobě kompostu pro kávovníky a kde se při zpracování spotřebuje pouze jeden metr krychlový vody denně.

🇨🇷 KOSTARIKA: elegantní kávová perla s vášní pro inovace
Kostarika je malá, ale odhodlaná. Ve světě výběrovky si vydobyla pověst preciznosti, čistoty a kreativity. Tady se kafe nepěstuje ve velkým – ale s důrazem na detail, terroir a zpracování. Každý šálek je jako pečlivě komponovanej akord – harmonickej, čistej a překvapivej hluboký. 🇨🇷 KOSTARIKA
Jak kafe pražíme?
Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali - jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dováží ve vakuu.
Light roast
Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat.
Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.


Kontrola kvality
Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING . To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.
KAFE 10 - kdy kávu dostanu Kdy kávu dostanu? Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.V CHROASTU to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.
Kdy kávu dostanu?
Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.
Kdy kávu dostanu?
Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | káva na ESPRESSO |
|---|---|
| Chuť: | Exotické |
