FEELS LIKE CHRISTMAS - El Salvador Omni

Novinka Sladké
380 Kč 1 490 Kč od 380 Kč
Velikost balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

DIVOKÉ JAHODY | TMAVÝ CUKR | BÍLÉ HROZNY

Naděl si hrnek plnej chuti a přípravu na všechny způsoby, co Tě napadnou! Nový kafe z El Salvadoru rozproudí Tvou krev, náladu i chuťový buňky.

 

Příprava: OMNI

Zpracování: anaerobní natural

Odrůda: Pacamara

 

Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

FEELS LIKE CHRISTMAS - El Salvador Omni

DIVOKÉ JAHODY | TMAVÝ CUKR | BÍLÉ HROZNY

Lokalita: Los Angeles, Los Naranjos, Sonsonate, El Salvador

Nadmořská výška: 1400 - 1700 m.n.m

Zpracování: Anaerobic natural (anaerobní suché)

Příprava: OMNI (vhodné pro jakoukoliv metodu přípravy)

Cupping scóre: 86, 25

Odrůda: Pacamara

FEELS LIKE CHRISTMAS - El Salvador Omni

Zpracování: anaerobic natural (anaerobní suché)

1. anaerobic (anaerobní) 

Tohle zpracování je aktuálním největším hitem v kávovým světě. Anaerobní = bez kyslíku. Tady se kafe po sklizni zavře do hermeticky uzavřených nádob (většinou sudů), ze kterých se vytlačí vzduch. Uvnitř to začne fermentovat ve speciálních podmínkách – a výsledkem je chuťově intenzivní, někdy až crazy kafe s hodně jasnejma ovocnejma a květinovejma tónama.

2. natural (suché) 

Natural neboli suchá metoda je nejtradičnějším zpracováním kafe na světe. Nejčastěji se s ní setkáš u kafe z Etiopie nebo Brazílie.

No a jak teda natural zpracování probíhá? Vše začne sklizní, která probíhá buď ručně trháním jednotlivých třešní nebo mechanicky speciálními stroji. To vše závisí na možnostech konkrétní kávový farmy, odkud zrna jsou. 

Posbírané třešně se ještě ten den dají sušit na tzv. africký postele. Třešně se rovnoměrně rozprostřou a pravidelně se otáčí, aby mezi nima nevznikala vlhkost, plísně a jiný nežádoucí neplechy. Po usušení, který trvá 2 - 6 tejdnů (záleží na zemi, nadmořský výšce i míře srážek v oblasti), se třešně očistí od dužiny a zrnko od tenkého pergamenu. Dál se zrnka (který jsou v tyhle fázi zelený jako Rákosníček) roztřídí podle velikosti a potom můžou cestovat k nám do pražírny. 

Zajímavost: natural -  suché zpracování, je nejstarší metoda sušení kafe.

FEELS LIKE CHRISTMAS - El Salvador Omni

Zpracovatelská stanice

Lot je zpracovanej na stanici Los Angeles, ale pěstovanej na farmě Los Naranjos. Farma má 22 bloků, kde se pěstují odrůdy kafe Bourbon, Pacamara a Geisha, Pacas a Catimor. Celkem na farmě pracuje 45 zaměstnanců - počet se v období sklizně zvyšuje na 115. Produkce farmy je dobrá, v průměru se pohybuje kolem 25 pytlů zelených zrnek na rozlohu 0,66 ha. Po celý farmě jsou vysázený stínový stromy a pravidelně se odebírají vzorky půdy, aby se zkontrolovala rovnováha živin a složení.

Pěstování

Farma se řídí zásadami polní školy RENACER.

Technická polní škola, kterou vede Sigfredo s 6 polními techniky, pomáhá malým a středním producentům v daný oblasti  zaměřit se na nejlepší zemědělský postupy, který jsou obnovující pro půdu a půdní vrstvu a zároveň prospěšný pro výnos a kvalitu kafe.

FEELS LIKE CHRISTMAS - El Salvador Omni
FEELS LIKE CHRISTMAS - El Salvador Omni

🇸🇻 EL SALVADOR: vulkány & kávový ambice

El Salvador, malej stát, ne, fakt to není město v Mexiku, je to republika v AMERICE - Střední Americe. No a proč o něm dneska píšem? Hele je to jednoduchý, maj tam skvělý kafe. Taky zajímavej sopečnej pás, ale nás jako kávomilce zajímá hlavně to kafe. 🇸🇻 EL SALVADOR
FEELS LIKE CHRISTMAS - El Salvador Omni

Jak kafe pražíme? 

Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali KAFE light roastLight roastProces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat. Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.- jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dováží ve vakuu.

Light roast

Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat. 

Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.

FEELS LIKE CHRISTMAS - El Salvador Omni
FEELS LIKE CHRISTMAS - El Salvador Omni

Kontrola kvality

Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING . To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.

V CHROASTu to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.

Kdy kávu dostanu?

Objednávku upražímeúterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.

Jak zrnkovou kávu uchovávat?

Kávu uchovávejte v temnu a pokojové teplotě. Ideálně zrnka nechte s původním obalu a melte si vždy těsně před přípravou. Neskladujte v lednici.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: káva na ESPRESSO
Chuť: Sladké