BITTERSWEET SYMPHONY - Brazil Espresso
Detailní popis produktu
BITTERSWEEET SYMPHONY - Brasil Espresso
LÍSKOVÝ OŘÍŠEK | TMAVÁ ČOKOLÁDA | MELASA
Lokalita: Serra da Manti Brasil, Mantiguire Mountains, Brasil
Nadmořská výška: 1100 - 1300 m.n.m
Zpracování: Natural (suché)
Příprava: Espresso (pákovej kávovar, automat, moka konvička)
Cupping scóre: 83
Odrůda: Yellow Bourbon

Zpracování: natural (suché)
Natural neboli suchá metoda je nejtradičnějším zpracováním kafe na světe. Nejčastěji se s ní setkáš u kafe z Etiopie nebo Brazílie.
No a jak teda natural zpracování probíhá? Vše začne sklizní, která probíhá buď ručně trháním jednotlivých třešní nebo mechanicky speciálními stroji. To vše závisí na možnostech konkrétní kávový farmy, odkud zrna jsou.
Posbírané třešně se ještě ten den dají sušit na tzv. africký postele. Třešně se rovnoměrně rozprostřou a pravidelně se otáčí, aby mezi nima nevznikala vlhkost, plísně a jiný nežádoucí neplechy. Po usušení, který trvá 2 - 6 tejdnů (záleží na zemi, nadmořský výšce i míře srážek v oblasti), se třešně očistí od dužiny a zrnko od tenkého pergamenu. Dál se zrnka (který jsou v tyhle fázi zelený jako Rákosníček) roztřídí podle velikosti a potom můžou cestovat k nám do pražírny.
Zajímavost: natural - suché zpracování, je nejstarší metoda sušení kafe.

Zpracovatelská stanice
Zrnka z Mantiqueira Mountains odrůdy Yellow Bourbon jsou produkcí několika malejch farmářů, který jsou členy družstva COCARIVE v Carmo de Minas. Kafe je vybírána podle kvality a odrůdy a zpracovávána partnery v COCARIVE.
Aby byly farmy vybrány do družstva, musí splňovat řadu kritérií kvality. Hlavníma vlastnostmi tohohle lotu jsou vyváženost a sladkost.
Pěstování
Většina brazilskýho kafe se pěstuje na obrovskejch farmách, který jsou vybavený pro mechanickou sklizeň a zpracování s cílem maximalizovat produktivitu. Relativně rovinatá krajina v mnoha pěstitelských regionech v kombinaci s vysokýma minimálníma mzdami vedla většinu farem k tomu, že se rozhodly pro tento typ mechanický sklizně namísto selektivního ručního sběru.


🇧🇷 BRAZÍLIE: gigant kávovýho světa, kterej umí víc, než jen objem
Brazílie a kafe? To je spojení, co každej zná už 200 let. Je to největší producent kafe na světě – zhruba každé třetí zrnko, který se ve světě vypije, je brazilský. Ale nenech se zmást, i když Brazílie produkuje obrovský množství kafe, její scéna výběrovky je dneska jednou z nejdynamičtějších a nejkreativnějších na planetě. 🇧🇷 BRAZÍLIE
Jak kafe pražíme?
Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali - jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dorážej ve vakuu.
Light roast
Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat.
Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.


Kontrola kvality
Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING . To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.
V CHROASTu to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.
Kdy kávu dostanu?
Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.
Jak zrnkovou kávu uchovávat?
Kávu uchovávejte v temnu a pokojové teplotě. Ideálně zrnka nechte s původním obalu a melte si vždy těsně před přípravou. Neskladujte v lednici.
Doplňkové parametry
Kategorie: | káva na ESPRESSO |
---|---|
Chuť: | Sladké |