CANDYSHOP - Ethiopia Espresso
Detailní popis produktu
CANDYSHOP - Ethiopia Espresso
BORŮVKY | MANGO | EARL GREY
Lokalita: Haro Sorsa, Western Guji, Ethiopia
Nadmořská výška: 2200-2400 m.n.m
Zpracování: Natural (suché)
Příprava: Espresso (pákovej kávovar, automat, moka konvička)
Cupping scóre: 86,25
Odrůda: Heirloom

Zpracování: natural (suché)
Natural neboli suchá metoda je nejtradičnějším zpracováním kafe na světe. Nejčastěji se s ní setkáš u kafe z Etiopie nebo Brazílie.
No a jak teda natural zpracování probíhá? Vše začne sklizní, která probíhá buď ručně trháním jednotlivých třešní nebo mechanicky speciálními stroji. To vše závisí na možnostech konkrétní kávový farmy, odkud zrna jsou.
Posbírané třešně se ještě ten den dají sušit na tzv. africký postele. Třešně se rovnoměrně rozprostřou a pravidelně se otáčí, aby mezi nima nevznikala vlhkost, plísně a jiný nežádoucí neplechy. Po usušení, který trvá 2 - 6 tejdnů (záleží na zemi, nadmořský výšce i míře srážek v oblasti), se třešně očistí od dužiny a zrnko od tenkého pergamenu. Dál se zrnka (který jsou v tyhle fázi zelený jako Rákosníček) roztřídí podle velikosti a potom můžou cestovat k nám do pražírny.
Zajímavost: natural - suché zpracování, je nejstarší metoda sušení kafe.

Zpracovatelská stanice
Tahle aktuální šarže CANDYSHOPu pochází od cca 250 malých farmářů z oblasti Haro Sorsa, Západní Guji v Etiopii a roste ve výšce 2200 - 2400 m. n. m..
Kávovníky rostou tradičně ve stínu stromů a bez použití syntetických hnojiv – organicky, i když bez certifikace. Kromě toho tady zemědělci pěstují i tzv. falešnej banán (ensete), kterej zlepšuje kvalitu půdy, přispívá k potravinový soběstačnosti a poskytuje další stín.
Pěstování
Na tomhle kafi se podílí 250 farmářů, z nichž každý vypěstuje v průměru 0,30 tuny zrnek za sezónu. Sklizeň probíhá ručně, trhají se jen plně zralý třešně.


🇪🇹 ETIOPIE: kolébka kafe & země tisíců chutí
Každej, kdo někdy ochutnal dobře připravenou etiopku, ví, že nejde o obyčejný pití. Kafe z Etiopie není jen kafem – je to zážitek. Jako by každé zrnko vyprávělo příběh o horách, o lese, o lidech a zvykách. V tomhle článku se společně podíváme na to, proč je Etiopie tak výjimečná, pokud jde o kafe – a přihodíme i pár fun facts, které Tě možná překvapí! 🇪🇹 ETIOPIE
Jak kafe pražíme?
Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali - jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dováží ve vakuu.
Light roast
Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat.
Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.


Kontrola kvality
Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING . To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.
V CHROASTU to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.
Kdy kávu dostanu?
Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.
Jak zrnkovou kávu uchovávat?
Kávu uchovávejte v temnu a pokojové teplotě. Ideálně zrnka nechte s původním obalu a melte si vždy těsně před přípravou. Neskladujte v lednici.
Doplňkové parametry
Kategorie: | káva na ESPRESSO |
---|---|
Chuť: | Ovocné |