CHERRY BOMB - Colombia Espresso
Detailní popis produktu
CHERRY BOMB - Colombia Espresso
TŘEŠEŇ | KARAMEL | TMAVÁ ČOKOLÁDA
Lokalita: Magdalena - Regional Grade, Central Andes, Colombia
Nadmořská výška: 1200 - 2000 m.n.m
Zpracování: Washed with fermentation (promyté s navazující fermentací)
Příprava: Espresso (pákovej kávovar, automat, moka konvička)
Cupping scóre: 84,5
Odrůda: Castillo, Colombia & Caturra

Zpracování: washed - extended fermentation (promyté s navazující fermentací)
Washed (promyté) kafe je ve fázi po sklizni, jak už čteš v názvu, ošetřený vodou. Třešně se sklidí a odstraní se dužina. Zrnka se potom dají do speciálních nádob s vodou, ve kterejch se oddělí zbytky dužiny a fermetujou. Fermentace zpravidla trvá několik hodin. Po fermentaci přijde na řadu promývání - zrna se jednoduše doslovně promejou vodou, aby byly kompletně čistý. Následuje klasický sušení, který probíhá buď ve speciální sušičce nebo na slunci.
Výhody promytýho kafe je zvýraznění přirozený chuti zrnek, což pomáhá dosáhnout konzistentního chuťovýho profilu, díky čemuž se snáze kontroluje kvalita kafe jako takovýho.
U tohohle lotu proces nekončí promýváním, třešně se potom nechaj ve speciálních uzavřených nádržích, kde dalších 48 hodin fermentujou. Potom následuje sušení v parabolický sušárně a jako poslední krok ve zpracování se třešně usuší v mechanickým silu udržovaném při teplotě pod 40 stupňů.

Zpracovatelská stanice
Tyhle zrna pochází z regionálního družstva založenýho v roce 1985 - Magdalena Regional Grade. Dnes, po téměř čtyřiceti letech existence, sdružuje spolek šarže od malých pěstitelů až po veliký šarže Excelso s certifikací Rainforest Alliance. Každej lot a jeho zrna se pečlivě testujou.
Pěstování
Producenti sklízej každoročně dvě spolehlivý úrody: hlavní sklizeň (říjen–leden) a sklizeň mitaca (duben–červen). Třešně se ručně třídí a ještě v den sběru se zbavují dužiny v domácích beneficiích, 12–36 hodin se fermentují za mokra, omývají se pramenitou vodou a suší se na slunci na střešních terasách nebo parabolických lůžkách, až dosáhnou vlhkosti cca 11 %. Potom jsou připravený na export.


🇨🇴 KOLUMBIE: kafová legenda s lidskou tváří
Když se řekne „kolumbijský kafe“, většina lidí si vybaví jemnej, vyváženej šálek, kterej voní po karamelu, čokoládě a kytkách. Ale za touhle pověstí se skrývá mnohem víc – příběh o lidech, horách, dešti a neuvěřitelné vášni pro pěstování kafe jako takovýho. Pojď se s náma ponořit do světa, kde se každý zrno sbírá ručně a každý kafe má svůj původ a duši. 🇨🇴 KOLUMBIE
Jak kafe pražíme?
Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali - jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dorážej ve vakuu.
Light roast
Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat.
Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.


Kontrola kvality
Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING . To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.
V CHROASTU to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.
Kdy kávu dostanu?
Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.
Jak zrnkovou kávu uchovávat?
Kávu uchovávejte v temnu a pokojové teplotě. Ideálně zrnka nechte s původním obalu a melte si vždy těsně před přípravou. Neskladujte v lednici.
Doplňkové parametry
Kategorie: | káva na ESPRESSO |
---|---|
Chuť: | Sladké |