BLOG

Výpis článků

CHROAST V AKCI: Prague Coffee Festival

V Praze je blaze, a proto když nám přišla pozvánka na Prague Coffee Festival (15.-16.11.), je jasný, že jsme na to kejvli. Navíc je to pro nás tak trošku tradice - jezdíme tam poctivě každej rok od …. To už si ani nepamatujem.  Letos jsme teda do CHROAST černý dodávky naházeli svázaný baristy,...

🇸🇻 EL SALVADOR: vulkány & kávový ambice

El Salvador, malej stát, ne, fakt to není město v Mexiku, je to republika v AMERICE - Střední Americe. No a proč o něm dneska píšem? Hele je to jednoduchý, maj tam skvělý kafe. Taky zajímavej sopečnej pás, ale nás jako kávomilce zajímá hlavně to kafe. 🤎 Kafe jako vášeň  Kafe jak...

UMĚNÍ LATTE ART: Proč kreslíme do kafe?

Espresso. Mlíko. A pak přijde ten moment – pohyb ruky, lehkej náklon konvičky a… srdíčko, rozeta, tulipán. Někdy taky šnek, někdy něco jako mozek, někdy úplnej chaos. Ale o to nejde. Latte art není olympiáda, nikdo Tě za to nehodnotí. A přesto to děláme, kreslíme do kafe. Proč vlastně? Nestačí, že c...

KOLIK KOFEINU ZABIJE SLONA: Proč ti ranní kafe pomáhá & neškodí?

Kofein v kafi Klasickej scénář, pondělí, zvoní budík, tma, život bez naděje. A pak – KAFE! Někdy jedno. Někdy tři. Občas máš pocit, že bys vypil/a  i celou konvičku a ještě by to nestačilo. A pak tě napadne – kolik kofeinu je vlastně moc? A fakt je to jen životabudič, nebo to s náma dělá něc...

KAFE V KOSTÝMU CITRONU: Proč je kyselý?

Proč je kafe kyselý – a proč je to vlastně v pohodě „Hele, to kafe je nějaký kyselý“ Slyšíme to často. Hlavně od lidí, co jsou zvyklí na „kafe jako kafe“ – tmavý, hořký, těžký. Jenže výběrovka není stánek s turkem. A kyselost v kávě není chyba. Je to chuť, která někomu chutná a druhej ji nenávidí....

CUPPING: co to hrníčkování s kafem vlastně je?

Možná jsi to už někde slyšel/a: „Tahle káva má cupping score 86.“ „Tohle je pod osmdesát, to není výběrovka.“ A možná si u toho jen pokýval/a hlavou a tvářil/a ses, že víš. No a teď si to vysvětlíme. Bez keců. Tak, abys mohl/a příště říct: „Jo, cupping znám. A zkoušel/a jsem to doma.“ Cupping je s...

TŘEŠNĚ A VIŠNĚ: rozdíl mezi ARABIKOU a ROBUSTOU

Na první pohled vypadaj podobně. Červený bobulky, ze kterých uděláš kafe. Ale realita? Jak třešně a višně. A to je přesně ono – rozdíl mezi arabikou a robustou není jen v chuti, ale taky v tom, kde rostou, jak se chovaj, kolik mají kofeinu a co od nich vlastně čekat. Pojď to rozlousknout. Bez předs...

ČESKÁ POSEDLOST TURECKOU KÁVOU

Český národní sport? Hokej, houbaření a…pití turka. Jo, pořád to tu jede jak za komančů. Lžička mletýho kafe do hrnku, zalít vroucí vodou a tvářit se, že tohle je „pořádný kafe“. Pro spoustu lidí jedinej správnej způsob a jediná volba. A když jim řekneš, že existuje filtr, espresso, aeropress nebo c...

🇮🇩 INDONÉSIE: kafe z džungle, vulkánů a osobních příběhů

Indonésie je kávová země s kupou tváří. Rozkládá se na více než 17  000 ostrovech a její kafe odráží právě tuhle rozmanitost – v chuti, zpracování i přístupu. V Indonésii najdeš těžký, zemitý, kořenitý šálky, ale i jemný ovocný loty z vejšek Sumatry, Jávy nebo Floresu. Tohle kafe není jen drink – je...

🇧🇮 BURUNDI: malá země s velkou chutí

Burundi je maličká, vnitrozemská africká země, o který se ve světě kafe dlouho moc nemluvilo. Ale ten, kdo ochutnal výběrovku z jejích kopců, ví, že tady roste něco výjimečnýho. Káva z Burundi je svěží, šťavnatá a komplexní – často s tóny rybízu, citrusů, květin a čaje. Připomíná Keňu, ale má vlastn...

Ovládací prvky výpisu

28 položek celkem