BROWN SUGAR - Nicaragua Espresso

Sladké
330 Kč 1 090 Kč od 330 Kč
Velikost balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

KAKAO | HRUŠKA | MUSCOVADO

Sladký a krásně pitelný kafe ze Střední Ameriky. Tohle chceme pít od rána do večera. 

Příprava: espresso

Zpracování: promyté

Odrůda: Catuai, Caturra

Objednávku upražíme v úterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

BROWN SUGAR - Nicaragua Espresso

 KAKAO | HRUŠKA | TŘTINOVÝ CUKR

Lokalita: Los Golondrinas – Los Arados, Mosonte, Nicaragua

Nadmořská výška: 1200 m n. m.

Zpracování: Washed (promyté)

Příprava: Filtr (V60, aeropress, Kalita Wave)

Cupping scóre: 85

Odrůda: Red catuai, Caturra

Zpracování: washed (promyté)

Washed (promyté) kafe je ve fázi po sklizni, jak už čteš v názvu, ošetřený vodou. Třešně se sklidí a odstraní se dužina. Zrnka se potom dají do speciálních nádob s vodou, ve kterejch se oddělí zbytky dužiny a fermetujou. Fermentace zpravidla trvá několik hodin. Po fermentaci přijde na řadu promývání - zrna se jednoduše doslovně promejou vodou, aby byly kompletně čistý. Následuje klasický sušení, který probíhá buď ve speciální sušičce nebo na slunci.

Výhody promytýho kafe je zvýraznění přirozený chuti zrnek, což pomáhá dosáhnout konzistentního chuťovýho profilu, díky čemuž se snáze kontroluje kvalita kafe jako takovýho.

Mokrá metoda se nemůže používat všude, je náročná na zdroje (vodu) a tím pádem provedení. V takový Etiopii se s ní moc nesetkáš, protože ve vysokých horských oblastech se těžko tahá a shání stabilní přívod vody. Ne všude je taky voda základní komodita, jako třeba u nás.

BROWN SUGAR - Nicaragua Espresso

Zpracovatelská stanice

BROWN SUGAR jsou zrnka ze stanice Las Golondrinas, pěstované na farmě Finca Las Marías, kterou vlastní Jairo Antonio Rivera. Farmu koupil před patnácti lety aby se mohl věnovat produkci kávy, a nyní se o ni stará spolu s jedním ze svých synů, který sem jezdí sezónně na polní práce a sklizeň. Farma produkuje 35–40 metrických centů zelené kávy.

Pěstování

Veškerý kafe se pěstuje ve stínu s 30–50% krytím a zralý třešně se ručně sbírají mezi lednem a březnem. Najdeš  tu odrůdy Caturra, Catuai a Catimor, který se pěstujou pod smíšeným baldachýnem stromů Inga. Výživa kávovníků jako takových zahrnuje jednu roční aplikaci syntetickýho hnojiva s nízkým dopadem na životní prostředí doplněnýho zemědělským vápnem a dvěma listovýma hnojivama, plus kompostovanou kávovou dužinu. 

BROWN SUGAR - Nicaragua Espresso
BROWN SUGAR - Nicaragua Espresso

🇳🇮 NIKARAGUA: středoamerickej kávovej poklad mezi sopkama

Nikaragua možná nepatří mezi nejznámější kávový destinace, ale kdo jednou ochutná její výběrovou kávu, nezapomene. Tahle středoamerická země nabízí neuvěřitelnou rozmanitost chutí – od čokoládovejch tónů až po květinový nuance. V každým šálku se máš vůni sopečný půdy, tropickejch deštnejch pralesů a tradic drobnejch farmářů. 🇳🇮 NIKARAGUA
BROWN SUGAR - Nicaragua Espresso

Jak kafe pražíme

Veškerá CHROASTí produkce kafe je z jedný malý pražírny v Černožicích. První nám přijdou plný pytle zrnek, který jsme si vybrali - jo, přijdou v těch velkejch jutovejch pytlích. V dnešní době jsou ale už vytuněný, juta tvoří vrchní vrstvu, zrnka jsou balená ve speciálních GrainPro Bags, který jsou hermeticky uzavřený. Ty úplně nejlepší zrnka se dorážej ve vakuu.

Light roast

Proces pražení je tak trochu věda, každý kafe se totiž praží trochu jinak. V základu si můžeme říct, že my pražíme na tzv. light roast, česky světlej stupeň pražení - ve stupních Celsia je to našich pražičkách mezi 195 - 202. Světle upražený kafe má většinou více acidity, takže super vyniknou ovocný tóny a sladkost, hořkosti se snažíme vyhýbat. 

Na pražírně máme dvě pražičky (teda vlastně tři), říká me jim velká a malá. Na velký (konkrétně Coffed SR25) pražíme kávy na espresso a do kanceláří, na malý (Coffed SR5) kafe na filtr. Jestli Tě o pražení zajímá víc, rozepsali jsme se o něm tady na blogu.

BROWN SUGAR - Nicaragua Espresso
BROWN SUGAR - Nicaragua Espresso

Kontrola kvality

Kontrola kvality kafe, nebo tzv. CUPPING. To je takovej kávovej rituál, kde se kafe hodnotí čichem, chutí i intuicí. Stručně řečeno se takhle kafe ochutnává a hledají se různý možný defekty. Jednotlivý vzorky se namelou, zalejou horkou vodou a potom se testujou.

V CHROASTu to berem jako backstage moment, kde vzniká finální výběr – a taky jako způsob, jak si připomenout, proč nás kafe tak baví.

Kdy kávu dostanu?

Objednávku upražímeúterý nebo čtvrtek (objednávky do půlnoci předchozího dne) a následující pracovní den vyexpedujeme. Pro zaručení maximální čerstvosti prodáváme kávu pouze jako zrnkovou.

Jak zrnkovou kávu uchovávat?

Kávu uchovávejte v temnu a pokojové teplotě. Ideálně zrnka nechte s původním obalu a melte si vždy těsně před přípravou. Neskladujte v lednici.

Doplňkové parametry

Kategorie: káva na ESPRESSO
Chuť: Sladké